Česko oslavilo 10 let samoobslužných benzinek

První čerpací stanici bez obsluhy v Česku otevřeli v Průhonicích u Prahy před deseti lety, 4. října 2007. Při té příležitosti Česká tisková kancelář vydala zprávu o stavu samoobslužného nakupování pohonných hmot v zemi.

Na první pohled na tom nejsme špatně, čerpacích stanic bez obsluhy je u nás zhruba 350-400 oproti zhruba 3900 veřejných čerpacích stanic v zemi. Naprostá většina samoobsluh je ale umístěná v areálech firem. Těch opravdu veřejných je zhruba 100, další stovka pump funguje kombinovaně - přes den s obsluhou, v noci samoobslužně.

Snaha o úsporu nákladů má vést k rozvoji samoobslužných pump. Podle Miroslava Stříbrského, výkonného ředitele firmy Unicode Systems, která čerpacím stanicím dodává technické vybavení, do deseti let budou dominovat mobilní platby.

Ročně se v tuzemsku postaví zhruba 10-15 nových samoobslužných stanic. Velký podíl ze všech pump bez obsluhy mají stanice na stlačený zemní plyn (CNG).

Například Benzina, která je lídrem trhu benzinových pump, v současnosti provozuje pět samoobslužných stanic, do dvou let jich ale chce mít minimálně deset. Na trh pravděpodobně vstoupí i druhý největší provozovatel, skupina MOL.