Platový kolotoč zvyšuje obrátky

Být zaměstnanec je v posledním roce příjemné. Z firem pronikají zprávy o růstu mezd. A vlastně je to dobře - když se ekonomice daří, mělo by se dařit i lidem. Pokud jste ale zaměstnavatel, zvyšování požadavků na mzdové náklady vás možná i trochu děsí. Nemůžete se nepřidat, jinak vám lidi utečou ke konkurenci. Ale kde na to vzít?

Podle zářijové zprávy statistického úřadu průměrná mzda ve druhém čtvrtletí vyrostla na 29 346 korun, tedy o 7,6 % (resp. po zohlednění inflace o 5,3 %) meziročně. I když jde jen o “statistický” plat, jde o velmi slušný růst. Za jediný rok tak průměrná mzda vzrostla přibližně o dvě tisícikoruny.

Přidáno postupně dostávají zaměstnanci v nejrůznějších segmentech. Platovou revoluci vyvolal v březnu Lidl, když oznámil radikální 25% zvyšování mezd. Výrazně se tím odlišil od konkurence v oboru, který byl až donedávna známý smutně nízkými platy. Ale zaměstnanci jsou dneska nedostatkové zboží a navzdory vizím brzké robotizace se obchody dneska ještě bez prodavačů, pokladních a skladníků neobejdou.

Lidl spustil lavinu. Postupně začaly přidávat i další retaileři. Billa v dubnu oznámila zvýšení o pět procent. Prázdniny přinesly další vlnu zvyšování: pokladní v Makru přidali devět procent, Tesco zvýšilo tarifní mzdy o 11 %, Albert letos už přidával dvakrát, celkově o 13,5 % více, Kaufland zaměstnancům na provozních pozicích, v logistice a v masozávodu v průměru přidal 14 %.

Platový kolotoč se ale netočí jen v potravinářském maloobchodu. Řetězec Euronics prodávající elektrospotřebiče zvýšil mzdy o jedenáct procent, globální symbol e-commerce Amazon v Česku v létě zvýšil platy o osm procent. O čtyři procenta nad inflaci jsou vyšší platy i řidičů Dopravního podniku hlavního města Prahy - a nestačí to, firma stále trpí nedostatkem řidičů, protože vyšší výplaty nabízejí i jiní dopravci: například ČSAD v sousedním Kladně zvýšil mzdu o dvacet procent na 33 tisíc korun, čímž brutálně konkuruje pražským řidičům s platy jen o tisíc korun vyššími.

Z krátkého výčtu je jasné, že tlaku na mzdy nemá smysl se bránit - firmy si to uvědomují, chtějí zůstat konkurenceschopné a plnit zakázky, dokud hospodářství prosperuje.

Jaká je správná odpověď na otázku z úvodu? V tom máme v Expense Reduction Analysts jasno. Když se točí motor ekonomiky na plné obrátky, firmy nechtějí slyšet o úsporách nákladů - přitom v provozních nákladech se skrývají velké rezervy, které se dají využít k personální stabilizaci podniku. Pro inspiraci si přečtěte některou z případových studií.